Dezastrul climatic abia începe, spun experții: emisiile de carbon vor atinge un nivel record în 2023
Dacă ai crezut că 2022 a fost rău, așteaptă să vezi ce urmează. Dezastrul climatic abia începe, spun experții.
În ciuda tuturor discuțiilor despre necesitatea de a reduce impactul asupra climei, emisiile de carbon de la combustibilii fosili vor atinge un nivel record în acest an. Deci, în timp ce 2022 a fost, mai degravă, un trailer al unui film care prevede dezastrul, unii experți cred că este posibil să fi cumpărat deja un bilet pentru lungmetraj.
Climatologul Robert Vautard, șeful Institutului Pierre-Simon Laplace din Franța, a declarat pentru Agenția France-Presse că „anul 2022 va fi unul dintre cei mai călduroși ani de pe Pământ, cu toate fenomenele care sunt însoțite de temperaturi mai ridicate”.
Pe cea mai importantă retrospectivă a anului apar valuri de căldură record care au făcut ca lacurile să se evapore în Europa și Asia, o secetă catastrofală care a adus foamete pentru milioane de oameni în Cornul Africii și inundații devastatoare în Pakistan.
„Din păcate, acesta este doar începutul”, spune Vautard.
Dezastrul climatic abia începe
Privind înapoi în ultimele 12 luni, este clar că semnele de avertizare au devenit din ce în ce mai zgomotoase, iar unii cercetători în climă cred că poate fi deja prea târziu pentru a ne salva de la dezastru. În februarie 2022, de exemplu, un raport al Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice a indicat că 42% din populația lumii trăiește în zone considerate „foarte vulnerabile” la impactul schimbărilor climatice.
Comentând raportul, secretarul general al ONU António Guterres a spus că globul este acum sortit să devină un „atlas al suferinței”.
Între timp, în mai anul trecut, cercetările au indicat că există o șansă de 48% ca temperaturile globale să crească cu 1,5°C peste nivelurile preindustriale, în următorii cinci ani. Aceasta reprezintă limita inferioară acceptabilă de încălzire stabilită prin Acordul de la Paris din 2015, care urmărește să prevină o creștere catastrofală de 2°C.
Cu toate acestea, de-a lungul anului 2022, a devenit din ce în ce mai clar că obiectivele identificate la Paris ne scapă din mână. Potrivit unui raport deprimant, Gambia a fost singura națiune care și-a respectat angajamentele Acordului de la Paris.
La COP27 din Egipt, în noiembrie, ONU și-a prezentat propriile constatări, că în prezent nu există „o cale credibilă” în vigoare pentru a limita încălzirea globală.
„Ne apropiem periculos de punctul de neîntoarcere”, au spus specialiștii.